De goedkoopste lening vindt u vaak bij autoproducenten of bij leveranciers van andere producten. Niet zelden bieden ze goedkopere kredieten aan dan de banken. Tijdens promotiecampagnes gaan sommigen zelfs tot nul procent, maar let op voor de addertjes onder het gras!

Nulrente geen uitzondering tijdens campagnes

Leningen tegen zeer lage rente of renteloze leningen zijn al lang geen uitzondering meer. Vooral autoproducenten pakken er graag mee uit tijdens campagneperiodes, al komen ze ook voor in andere sectoren. Via Telenet Finance kan u bijvoorbeeld een smartphone kopen met een nulfinanciering. Zo’n financiering tegen een lage rente of nulrente is uiteraard gewoon een extra lokmiddel dat u moet overtuigen om toch maar die nieuwe auto of smartphone te kopen van merk X of Y.

Vaak mist u andere voordelen

Dat neemt niet weg dat u toch beter goed oplet met dergelijke aanbiedingen. Zo bestaat de mogelijkheid dat een spotgoedkope lening bij een autoconstructeur betekent dat u niet langer in aanmerking komt voor gratis opties op de wagen, kortingen op de aankoopprijs of een behoorlijke overnamesom voor uw oude wagen. In dat opzicht kan uw goedkope lening ook zogenaamde ‘opportuniteitskosten’ inhouden omdat u andere voordelen misloopt.

TIP! Start pas met onderhandelen over de financiering als u over de rest (de prijs van de auto, de opties, de overnamesom, enz) al een akkoord heeft.

Banken zijn ook best goedkoop

Zeg ook niet te snel neen tegen de bank, want vaak bieden ze wel degelijk goede tarieven. Uit een overzicht van spaargids.be blijkt dat u bij Beobank momenteel een autofinanciering van 15.000 euro op 60 maanden kan afsluiten tegen 1,29%. Dat leidt u naar maandelijkse afbetalingen van 258,23 euro. Over de hele looptijd van de lening betaalt u dan 493,80 euro interest. Indien dat gelijkmatig over de maanden verdeeld zou worden, komt dat neer op een maandelijks bedrag van 8,23 euro. Bij BNP Paribas Fortis bent u met een tarief van 1,30% nauwelijks duurder af.

TIP! Maak eens een vergelijking tussen het aanbod van de bank en dat van de autoconstructeur. Zo kan u beslissen of het verschil in interesten groot genoeg is om aan de andere voordelen te verzaken.

Tel het fiscale voordeel mee

Bij een autofinanciering mag u daarbij niet vergeten om het fiscaal voordeel te verrekenen. Wie zijn kosten bewijst, mag het volledige beroepsgedeelte van zijn interestlast in zijn belastingaangifte opnemen. Bij een nulrente is er geen rente en dus ook geen fiscaal voordeel.

Die hele oefening hoeft u overigens niet alleen te maken bij de aankoop van een wagen via een klassieke financiering, maar ook als u een auto op leasing koopt. In dat laatste geval hebben constructeurs wel het voordeel dat ze bij wanbetaling vlotter een auto kunnen terugnemen omdat ze hun wagens niet alleen beter kennen, maar ook gewoon zijn om wagens over te nemen en die opnieuw op de tweedehandsmarkt te plaatsen.

Op zoek naar goedkope lening?

Bent u op zoek naar een goedkope lening? Op Spaargids.be of Bankshopper.be vindt u alvast een oplijsting van de beste aanbiedingen voor autoleningenenergieleningen en persoonlijke leningen.