Mensen in armoede worden voortdurend geconfronteerd met vooroordelen. Ze willen niet werken, hebben de nieuwste gsm, staan met een mooie auto voor de deur van hun sociale woning, … . Het Netwerk tegen Armoede heeft in het gevecht tegen de clichés en vooroordelen een blog opgestart. Op deze blog doorprikken ze die vooroordelen met verhalen en voorbeelden uit de praktijk. Verhalen die de dagelijkse strijd om te overleven van mensen in armoede heel tastbaar maken. De blog moet leiden tot meer respect en luisterbereidheid tegenover mensen in armoede. 

Saïda is een kranige vrouw, trotse alleenstaande moeder van vijf kinderen. Ze werkt in de huishoudsector. Met een loon 5 kinderen onderhouden is geen eenvoudige opgave. “Maar het lukt. Het moet wel. Toen ik getrouwd was, had ik het slechter dan nu. Mijn ex-man gooide het geld langs ramen en deuren naar buiten. Ik worstel nu nog altijd met de schuldenberg waar hij ons mee opzadelde. Wij trekken ons wel uit de slag, maar die schulden blijven als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen.”

Saïda’s kinderen zijn tussen 9 en 21 jaar oud. De oudste is inmiddels afgestudeerd. “Ik heb zelf nooit de kans gehad om te studeren, maar ik wil dat mijn kinderen een betere toekomst hebben. Daar heb ik alles voor over. Schoolfacturen komen soms hard aan, maar gelukkig kan ik op veel begrip rekenen van het schoolteam. Ik kan facturen gespreid betalen zodat we het toch kunnen bolwerken. Ze kunnen via school een laptop huren aan €50 per maand. Voor mij is dat heel belangrijk, want het zijn zo’n dingen die het verschil maken tussen rondkomen of niet.”

Saïda heeft wel een eigen woning en daarvoor betaalt ze elke maand €733 af, met nog eens €250 voor gas en elektriciteit. Haar loon is €1.400 per maand, dus de afbetaling neemt een grote hap uit het gezinsbudget, maar toch is Saïda blij dat ze haar eigen stek heeft. “Huren zou mij evenveel kosten en vanaf 2032 is deze woning in principe van mij.” In principe, want door de schuldenberg van haar ex blijft de toekomst onzeker. “Ik ervaar dat als zeer onrechtvaardig, in het bijzonder voor mijn kinderen. Wij vechten elke dag om rond te komen, leven heel zuinig. Mijn kinderen krijgen nooit een extraatje. Ook zij offeren veel op, al komen ze nooit iets te kort. Toch riskeren we dat op een bepaald moment dit huis onder onze neus wordt verkocht, terwijl wij hier geen enkele verantwoordelijkheid in dragen.”

Facturen uitstellen

Ondertussen proberen Saïda en haar kinderen vol goede moed de eindjes aan elkaar te knopen. “Sparen is voor ons geen optie. Ik zoek naar het goedkoopste eten, mijn kinderen vullen hun flesje drinkwater voor school elke dag bij van de kraan en ik koop zoveel mogelijk tweedehandsspullen. Dan nog moet ik sommige facturen soms uitstellen. De dringendste betaal ik eerst, de andere moeten dan maar even wachten. We hebben daar tot nu toe nooit grote problemen mee gehad. Op die manier leven is lang niet altijd makkelijk, maar het lukt.

En ja, soms moet Saïda ook wel eens gaan lenen bij vrienden of kennissen. “Gelukkig niet elke maand, want dat zijn wel moeilijke momenten. Je wil als mens toch op eigen benen staan en niet afhangen van de liefdadigheid van anderen, maar soms kan het niet anders. Vroeger moest ik naar de Voedselbank omdat mijn man ons financieel in de problemen bracht. Nu is dat niet meer nodig, maar als het moet, dan moet het.”

Studentenwerk

Waar ze vooral van wakker ligt, is de toekomst van haar kinderen. “Zij moeten het beter hebben dan wij. Opdat ze zich ook eens iets extra zouden kunnen kopen, doen de oudste studentenwerk, maar enkel in de zomer. In het weekend mogen ze niet van mij. Ik wil dat hun studies voorrang krijgen. Een diploma halen, dat is het allerbelangrijkste. De rest komt dan wel.”

Meer verhalen kunt u vinden op www.netwerktegenarmoede.be/inzicht-in-armoede/verhalen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *