Colruyt blijft de goedkoopste supermarktketen, maar wat de prijzen van de huismerken betreft, heeft consumentenorganisatie Test Aankoop grote verschillen vastgesteld tussen de verschillende supermarktketens. En die hebben lang niet altijd te maken met de kwaliteit van het product.

Lidl haalt het in de strijd tussen de huismerken. Aldi is 3% duurder. De andere supermarkten volgen op ruime afstand. De huismerken van Colruyt en Albert Heijn zijn ongeveer 30% duurder, bij andere supermarkten is dat 40, 50 en zelfs 60%. Voor alle duidelijkheid: dan gaat het niet om eersteprijsproducten zoals Everyday (Colruyt) of 365 (Carrefour) maar wel om de respectieve huismerken Boni Selection (Colruyt) of Carrefour.

Zelf heeft Test Aankoop niet meteen een verklaring voor de grote verschillen. “Nationale of internationale merken zoals Dash of Nutella zijn natuurlijk beter te vergelijken omdat hun samenstelling altijd exact hetzelfde is. De prijs is voor de consument de enige bepalende factor”, zegt Simon November van Test Aankoop.

Smaaktesten

“Om een correcte vergelijking van huismerken te maken zou je eigenlijk ook naar de inhoudelijke samenstelling van de producten moeten kijken”, zegt Stefan Van Rompaey, hoofdredacteur van vakblad RetailDetail. “Want als supermarkten verkopen aan scherpe prijzen moeten ze altijd zoeken naar een compromis wat de kwaliteit betreft.”

Ook het volume speelt een grote rol. “Supermarkten als Carrefour en Delhaize halen maar een klein deel van hun omzet uit hun huismerken. Bij prijzenbrekers als Aldi en Lidl zijn de volumes veel groter, waardoor zij interessantere prijzen kunnen afdwingen van hun leveranciers. Het is niet onlogisch dat de kwaliteit van de scherpst geprijsde producten om die reden beter is bij Aldi en Lidl dan bij hun concurrenten. Aldi maakt niet toevallig reclame met goede resultaten in blinde smaaktesten.”

Een publiek geheim is dat van Aldi’s Olé-koeken, die in dezelfde fabriek van de band rollen als Leo-koeken, die nochtans een beter imago hebben. “Het verschil is alleen dat voor Leo zwaar geïnvesteerd wordt in marketing en dat betaalt de consument ook”, zegt Van Rompaey.

Huiswijn

“Het is een misverstand dat een prijs alleen aan een product gekoppeld is”, zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Ook imago, vertrouwen en sfeer in de winkel spelen mee. En dat geldt evenzeer voor huismerken. In een huiswijn van Delhaize heb je misschien meer vertrouwen, maar van eentje van Colruyt verwacht je een betere prijs.”

Een duurdere prijs is niet noodzakelijk een garantie voor een betere kwaliteit, zegt Molenaar. “Het is 100% psychologie. Als je twee gelijkaardige artikelen ziet en eentje kost 2 euro meer, ga je ervan uit dat het beter is. Daar spelen winkels mee.”

Test Aankoop voorspelt overigens een nieuwe prijzenoorlog tussen de supermarkten. Eind 2019 wil de Nederlandse prijzenbreker Jumbo immers zijn eerste winkels openen in ons land. Onder meer in Lanaken, Overpelt en Lommel wordt naarstig naar geschikte locaties gezocht.